Een tekort aan IT personeel

Het tekort aan IT personeel neemt steeds grotere vormen aan, dus men zit te springen om goed opgeleide mensen in dit vakgebied. Vandaag de dag zijn we behoorlijk afhankelijk van geautomatiseerde processen, dus als het tekort aan IT personeel nog nijpender wordt kan dit serieuze problemen opleveren voor verschillende organisaties. Vooral de grote organisaties krijgen hun IT gerelateerde vacatures al bijna niet vervuld.

Digitale interesse

De ICT is één van de beroepsrichtingen die een enorme krapte kent en deze lijkt alleen maar op te lopen. Vooral op het gebied van junior IT personeel komt men veel mankracht tekort. Ben jij altijd in de weer met je computer en heb je een enorme interesse naar de mogelijkheden op het gebied van software, dan staan ze eigenlijk om je te springen. Hoe bijzonder zou het zijn als jij op je mooie refurbished iMac 27 inch van Apple jouw eigen software terug zou kunnen zien? Dit model voorziet in de nieuwste Intel Core-processors en geweldige 5K-graphics, en het mooie grote scherm geeft veel werkruimte. Voor programmeurs geven de 14,7 miljoen pixels een enorm leescomfort, ideaal voor iemand die bezig is met het schrijven van code. De uitstekende resolutie doet niet onder voor een nieuwer model, de aanschaf is alleen een stuk voordeliger.

Het werk is nooit saai

De vraag naar webdevelopers is groot, maar ook naar PHP-programmeurs en Java developers. Ook mensen die een opleiding gaan volgen voor programmeur of softwaretester zien ze graag. Omdat technologische en digitale ontwikkelingen nooit stil staan, blijven dit soort beroepen altijd een uitdaging. Het is belangrijk dat je jouw vaardigheden blijft ontwikkelen, omdat de vaardigheden van gisteren vandaag soms al niet meer relevant kunnen zijn. Een baan in de IT is dus nooit saai. Iemand die het vermogen heeft om snel nieuwe vaardigheden op dit gebied te kunnen ontwikkelen heeft dus zeker een streepje voor. Dat geldt eigenlijk voor nog veel meer beroepen, mede omdat hier ook steeds nieuwe veranderingen zijn op digitaal of automatiserings-gebied.

Welke opleidingen

Om een ICT-specialist te worden, heb je verschillende mogelijkheden. Meestal heb je een hbo of WO-opleiding nodig. Soms kun je ook een mbo-opleiding doen met een specialisatie. Na vijf jaar werkervaring ben je een echte ICT specialist. Als je eenmaal zo ver bent, liggen de banen waarschijnlijk voor het oprapen. Het kan ook zijn dat de bedrijven waar je stage loopt al staan te trappelen om je in dienst te nemen. Natuurlijk kun je ook voor jezelf aan de slag, bijvoorbeeld als ZZP’er. Er zal in ieder geval meer dan voldoende werk zijn.