Onmisbare zaken bij het volgen van een thuisstudie

Wanneer je van plan bent een thuisstudie te gaan volgen is het verstandig om – waar mogelijk – voorbereidingen te treffen zodat de kans op slagen het grootst is. Hiervoor zijn een aantal zaken onontbeerlijk, waarvan de meeste vooral praktisch en concreet van aard en dus goed realiseerbaar zijn. Er zijn echter ook bepaalde karaktertrekken die goed van pas komen bij een dergelijke opleiding.

Concrete zaken

Een betrouwbare laptop

In principe is een pc goed te gebruiken voor een thuisstudie, maar dit kan jou op den duur gaan beperken. Met je studie bezig zijn op een andere locatie dan thuis wordt immers erg lastig wanneer je enkel over een pc beschikt. Een fatsoenlijke, snelle en betrouwbare laptop met voldoende opslagruimte wordt dan ook ten zeerste aanbevolen.

Software

Afhankelijk van de studie die je volgt kunnen bepaalde computerprogramma’s onmisbaar zijn. Denk hierbij aan de verschillende Office programma’s zoals Excel, Word of Teams. Wanneer je hiervan een licentie aanschaft heb je direct ook het voordeel dat je verschillende apparaten kunt synchroniseren en dat bestanden automatisch in de Cloud kunnen worden opgeslagen.

Schrijfgerei

Ondanks dat je waarschijnlijk vooral op je laptop zit te werken zullen een notitieblok, pennen, potloden en markeerstiften ook regelmatig nodig zijn. Best voor de hand liggend natuurlijk, maar we willen het lijstje zo compleet mogelijk voor je maken.

Studieruimte

Heb je er al over nagedacht waar je het grootste deel van je studeertijd wilt gaan spenderen? Is dit thuis, zorg er dan voor dat je een ruimte of een gedeelte van een ruimte reserveert voor dit specifieke doel. Een goede ergonomische stoel en bureau zijn misschien niet onmisbaar, maar zullen je zeker helpen het studeren comfortabeler en dus leuker te maken. Niets is zo vervelend als twee dagen rondlopen met rugpijn, omdat je één avond op een verkeerde stoel hebt zitten studeren.

Heb je besloten dat je op een flexplek of in een werkcafé wilt gaan studeren, zoek dan uit wat er in jouw omgeving allemaal mogelijk is. Wat zijn de drukste tijden, moet je van tevoren reserveren, zijn er kosten aan verbonden en ga zo maar door.

Belangrijke persoonlijke eigenschappen

Doorzettingsvermogen

Eén ding dat je niet moet onderschatten is het doorzettingsvermogen dat je nodig gaat hebben. Gooide je er op de middelbare school altijd met de pet naar en haalde je liever een magere voldoende dan dat je ergens je uiterste best voor deed? Denk er dan nog eens goed over na of een thuisstudie wel zo geschikt voor je is.