De uitstraling van een docent

Om de aandacht van leerlingen vast te kunnen houden, is de uitstraling van een docent een belangrijke factor. Sommigen mensen hebben van nature een uitstraling die indruk maakt, maar er zijn veel subtiele trucjes om je voorkomen te beïnvloeden.

Tevens is de kleding die je draagt als docent een niet te onderschatte bestanddeel van de algehele indruk die je maakt op de leerlingen.

Als docent hoef je niet strak in het pak of in een mantelpakje voor de klas te staan. Het is echter wel gewenst om enigszins netjes gekleed voor de leerlingen te verschijnen. Blazers zijn ideaal omdat je deze in allerlei uitvoeringen hebt zodat je ze gemakkelijk samen met allerlei andere kleding kunt dragen en ze geven zonder meer een nette indruk. In welke mate formele kleding wordt verwacht is natuurlijk ook afhankelijk van het soort onderwijs dat je geeft. Volwassenen studenten of adolescenten die carrière willen maken zullen zelf ook regelmatig in blazers verschijnen. Als docent wil je er uiteraard niet minder netjes uitzien dan je leerlingen. Behalve dat blazers een formele indruk geven kan het ook erg handig zijn omdat er zakken in zitten. Docenten hebben eigenlijk standaard wel een pen op zak nodig en in blazers kun je die gemakkelijk kwijt.

Wil je de lesstof goed over te brengen op leerlingen dan is een actieve en frisse houding erg belangrijk. Zeker op het moment dat je voor grote groepen lesgeeft, is de kans groot dat leerlingen met hun gedachten afdwalen als degene die voor de klas staat weinig indruk maakt. Daarbij is de inhoud van de les van belang, maar het draait zeker ook om de manier waarop het wordt gebracht.

Hoe enthousiaster een docent de lesstof uitlegt des te groter is de kans dat de leerlingen echt luisteren naar wat er wordt gezegd. Een interactieve houding waarbij leerlingen ruimte voelen om vragen te stellen en opmerkingen te maken is erg bevorderlijk.