Zo begin je een bedrijf in huiswerkbegeleiding

Het is treurig, maar de kwaliteit van het onderwijs vertoont al jaren een dalende lijn. Lerarentekorten, gebrek aan fondsen, taalachterstanden en zelfs de leegloop van het platteland betekenen dat Nederlandse leerlingen met lagere cijfers en met minder parate kennis afstuderen dan vroeger.

Deze trend heeft een oude branche in een stroomversnelling gebracht: bedrijven die zich specialiseren in huiswerkbegeleiding beleven er gouden tijden door. Maar liefst 34% van alle ouders kiest voor huiswerkbegeleiding voor hun kinderen op de middelbare school. Lijkt het jou leuk om kinderen verder te helpen in hun ontwikkeling? Een eigen bedrijf in huiswerkbegeleiding beginnen doe je zo.

Huur een ruimte

Alleen als je één op één begeleiding aan slechts enkele kinderen gaat geven is thuis werken een goed idee. Voor elk serieus huiswerkbegeleidingsbedrijf is een lege kantoorruimte huren een veel beter idee. In een kantoor of shared office space met meerdere ruimtes kan je klassikaal onderwijzen, individuele begeleiding geven en meetings houden met je medewerkers, om zo het beste onderwijs aan je klanten te geven. Denk bij het zoeken naar een geschikt kantoor ook aan de bereikbaarheid met het OV en de fiets.

Richt je bedrijf op

Waarschijnlijk ga je jezelf als zelfstandige inschrijven bij het KvK met je nieuwe bedrijf. Daarvoor moet je bedenken of je alleen bijles gaat geven of dat je (op termijn) studenten wilt inhuren. In het eerste geval zal je jezelf in moeten schrijven als eenmanszaak (ZZP-er), terwijl een besloten vennootschap beter bij de tweede vorm past. Ga ook na welke verzekeringen je nodig hebt. Tenslotte zal je een pakkende bedrijfsnaam moeten verzinnen en je nieuwe leerlingen moeten bereiken via kanalen waarop zij en/of hun ouders actief zijn.

Vindt je personeel

Wie ga je inhuren en welke contractvorm bied je deze mensen? Veel bedrijven in huiswerkbegeleiding kiezen voor studenten, die immers weinig kosten en de lesstof nog goed in het hoofd hebben. Maar er valt ook iets te zeggen over de lange ervaring en de didactische vaardigheden van oud-docenten. Bedenkt dat een flexibel contract (op oproepbasis) goedkoop is voor jou, maar dat je ook met lege handen zit wanneer je jouw oproepkracht niet tijdig inschakelt om bijles te komen geven.