Is een ZZP leerkracht een aanvulling voor het onderwijs?

Er zijn inmiddels al zo´n 2400 ZZP leerkrachten ingeschreven in het Handelsregister. Dit is een verdubbeling in vergelijking met vijf jaar geleden. Ben je een leerkracht en wil je ook een ZZP´er worden? Waar moet je rekening mee houden en hoe gaat de onderwijswereld om met zelfstandige leerkrachten?

Hoe wordt je een ZZP leerkracht?

Als je ervoor kiest om freelance docent te worden, dan ben je een zelfstandig ondernemer. Je moet je dan inschrijven bij de Kamer van Koophandel als ondernemer. Hierbij moet je een rechtsvorm kiezen. De meeste ZZP´ers hebben een eenmanszaak, maar je kunt ook kiezen voor andere rechtsvormen. Misschien werk je samen met iemand die huiswerkbegeleiding geeft? Dan kun je samen een vennootschap oprichten. Houd er rekening mee dat de gekozen rechtsvorm altijd fiscale gevolgen heeft.

Klanten werven

Het belangrijkste wat je als zelfstandig leerkracht moet doen, is klanten werven. Weet dat als je meer dan 70% bij dezelfde opdrachtgever werkt, er een kans is dat de Belastingdienst je niet als zelfstandig ondernemer ziet, met alle fiscale gevolgen van dien. Diverse klanten werven is daarom erg belangrijk. Dit kun je bijvoorbeeld doen door een webdesign bureau een website te laten maken. Van een webdesign bureau mag je verwachten dat je een prachtige website krijg die opdrachtgevers zal aantrekken. Een ervaren en deskundig webdesign bureau kan al jouw wensen omtrent een eigen website realiseren.

Positieve reacties uit het onderwijs

De reacties uit de scholen en de onderwijswereld op het inhuren van ZZP leerkrachten zijn zeer divers. Feit is dat het onderwijs kampt met een groot tekort aan leerkrachten en een hoog ziekteverzuim. Scholen zijn blij met iedere leerkracht die beschikbaar is, ook als dit een ZZP´er is. Een ZZP leerkracht inhuren, houdt in dat een klas niet naar huis gestuurd hoeft te worden. Ook ZZP leerkrachten zelf, ervaren een hoop voordelen. Omdat je (tijdelijk) ingehuurd wordt, hoef je niet altijd alle administratieve rompslomp bij te houden of na een drukke schooldag nog een vergadering bij te wonen. Op de schooltijden na uiteraard, zelf je je werktijden bepalen zorgt voor minder stress.

Negatieve reacties uit het onderwijs

Naast een tekort aan leerkrachten, wordt er vaak ook geklaagd over te weinig budget voor het onderwijs. Het inhuren van een ZZP leerkracht kan hierom ook op negatieve reacties rekenen. Omdat het tarief van een dergelijke leerkracht hoger licht dan een leerkracht in loondienst, zijn scholen duurder uit. Ook is een ZZP leerkracht doorgaans wat minder betrokken dan een vaste leerkracht. Dit kan ook een negatief punt voor de ZZP leerkracht zelf zijn en zelfs de reden om niet voor het zelfstandig ondernemerschap te kiezen. Ook de onzekerheid kan een rol spelen, al zul je in het onderwijs voldoende opdrachten scoren.