Bij het kiezen van een passende thuisstudie is de studierichting vaak het eerste dat dient te worden bepaald. Er zijn immers maar weinig mensen die hun vrije tijd willen investeren in een willekeurige studie, enkel en alleen om maar met een studie bezig te zijn. Wanneer je jouw pijlen hebt gericht op een bepaalde studierichting dan zijn er ook nog andere variabelen die een studie meer of minder geschikt maken voor jouw persoonlijke situatie.
Het studieniveau
Thuisstudies zijn er op allerlei niveaus: naast de talrijke opleidingen op MBO-, HBO-, Master- en universitair niveau worden er een groot aantal losse cursussen aangeboden. Eigenlijk zijn alle niveaus waarvan binnen reguliere opleidingen sprake is, ook te kiezen bij een thuisstudie.
De duur van de opleiding
Waar een cursus doorgaans niet veel langer duurt dan enkele weken of maanden, zal een thuisstudie op HBO niveau gemiddeld wat meer tijd vergen. Overigens hangt dit sterk af van de hoeveelheid uren die je wekelijks in jouw studie kunt en wilt steken en van het feit dat je gemakkelijk of juist moeilijk leert.
Een certificaat of erkend diploma
Hoeveel waarde hecht jij of je (toekomstige) werkgever aan het hebben van een erkend diploma? Er zijn nu eenmaal beroepen waarbij een dergelijk bewijs van vakbekwaamheid verplicht is om de werkzaamheden te mogen uitvoeren. Zoek daarom altijd even uit of je na het volgen van de thuisstudie die je op het oog hebt een certificaat, een officieel erkend diploma of een door de beroepsbranche erkend diploma kunt bemachtigen.
Proeflessen en voorbeelden studiemateriaal
Om er zeker van te zijn dat een bepaalde opleiding goed bij je past adviseren wij om minstens een proefles te bestuderen wanneer die mogelijkheid bestaat en daarnaast enkele voorbeelden te bekijken van het studiemateriaal dat je zult gaan gebruiken. Zo verklein je de kans op teleurstellingen en tegenslagen.