Zelfstandig ondernemer

Zelfstandig ondernemen is meer dan ooit toegankelijk dankzij de mogelijkheden van het internet. Wanneer je zelfstandig ondernemer wordt betekent dat in feite dat je een eigen bedrijf opzet waarover je zelf de organisatorische leiding houdt. Je hoeft hiervoor niet per se personeel te hebben, het kan namelijk ook een eenmanszaak betreffen.

Wat zijn de taken van een zelfstandig ondernemer?

Als zelfstandig ondernemer ben je baas van je personeel waarin je investeert en welke je begeleidt. Je bent leidinggevende over de werkzaamheden en blijft altijd op de hoogte van de producten op de markt die passen bij jouw bedrijf. Je hebt de verantwoordelijkheid voor de inkoop van producten, onderhandelingen met leveranciers en handelt klachten van klanten af. Je zorgt voor de promotie van het bedrijf en voert de financiële administratie uit.

Er komt dus nogal wat administratie bij kijken wanneer je zelfstandig ondernemer bent. Een CRM-systeem (Customer Relationship Management) zoals https://www.lime-technologies.nl kan je enorm helpen om je klantgegevens te beheren en ondersteuning te bieden in je salesmanagement. Ook heeft het de mogelijkheid om social media te integreren.

Hoe word je zelfstandig ondernemer?

Een goede vooropleiding is het halve werk. Veel ondernemers hebben als basis een hbo of universitaire opleiding gedaan. Denk aan de richtingen bedrijfskunde en/of economie. Er zijn echter ook genoeg ondernemers die autodidact zijn; ze hebben het vak door ervaring en interesse zelf aangeleerd. Het gaat vooral om talent, ervaring en doorzettingsvermogen om een succesvolle ondernemer te worden. Wil je graag een opleiding doen maar heb je geen middelbaar schooldiploma en is dit wel vereist? Dan kun je ook terecht bij het volwassenenonderwijs.

Wat leer je bij bedrijfskunde?

Bij een opleiding bedrijfskunde ga je vooral aan de slag met inkoop, verkoop en marketing. Je leert over kwaliteitszorg en hoe je de ondernemingsfinanciering moet bijhouden. Je leert bedrijfsprocessen managen en wat je moet weten over personeelszaken en bedrijfsstrategie. Er wordt veel gebruik gemaakt van kennis uit andere disciplines. Denk hierbij aan (bedrijfs)economie, maar ook psychologie en sociologie. Verder is de opleiding bijzonder praktijkgericht.

Wat leer je bij bedrijfseconomie?

Bedrijfseconomie is een hbo-opleiding. Je leert hier om de financiële bedrijfsvoering van een onderneming te beheersen. Je doet deze opleiding om verstand krijgen van de financiële en de administratieve processen in een bedrijf.

Wat leer je bij economie?

Bij de opleiding Economie ga je aan de slag met vraagstukken op macro-, meso- en micro-economisch niveau. Je leert over de organisatie van ondernemingen en waarom en hoe bepaalde kostprijzen zijn geworden zoals ze zijn. Deze kennis heb je nodig om een analyse te kunnen maken van actuele economische vraagstukken en zodoende met een oplossing te kunnen komen. Studies kunnen op de universiteit gevolgd worden, maar thuis studeren kan ook.